vera Vera | Työ tanssijana | Teokset | Opinnot | arviot&kuvat | Info | English

Otteita lehdistöstä

2006 | 2002 | 2000 | 1999 | 1998 | 1997

Vera Nevanlinna ja Pekka Kuusisto

J.S. Bach: Menuetti sooloviulupartitasta n:o 3 "Kahden taiteilijan kemiat toimivat erinomaisesti. Kummankin esiintyminen oli vaivatonta ja välitöntä, leikittelevää mutta kuitenkin loppuun saakka vietyä. Nevanlinnan pienieleinen, puhdasliikkeinen koreografia sopi hyvin illan tunnelmaan."
Anna Venejärvi, Savon Sanomat


2002

Vera Nevanlinna: V

Nykytanssia Rock-klubilla ...Nevanlinna tuntuu olevan Tavastian lavalla kuin kotonaan. Ei tuohon kuka tahansa tanssija pystyisi...Liike on yhtä aikaa veistoksellisen linjakasta ja kömpelöä, hauskan tyttömäistä ja eteerisen kaunista...Nevanlinna persoonallinen, pitkäraajainen tanssijan keho saa hänet usein näyttämään hauraalta lintuolennolta...Hauraus on kuitenkin silmänlumetta: Nevanlinnassa on ytyä ja hän kasvaa näyttämölä vahvaksi...Liikekielessä vuorottelevat rosoiset riuhtomiset, löysäämiset, kaatuilut ja ojentumiset. Usein toistuvat rankat ja vaikuttavat liikkeet, joissa tanssija riuhtoo itseään lattian pinnassa itsestään poispäin, tai puskee päällään näkymätöntä seinää...Nevanlinnan toteavassa olemuksessa on jotain rockia.”
Anni Valtonen, Helsingin Sanomat

Rosane Chamecki ja Andrea Lerner: Poor Reality

”Vera Nevanlinna är dansaren man fäster sig främst vid. Hennes närvaro och precision är härlig att följa med.”
Annika Tudeer, Hufvudstadsbladet

”Viiden erinomaisen tanssijan ryhmä toteuttaa koreografiparin tutkielmaa minuudesta, sen löytämisestä ja aitoudesta...Loistavasti tanssivan ryhmän intensiteetti on täydellinen ja teoksen toteutus tarkka.”
Pirjo Raiskio, Aamulehti

Ariane Anthony: Soolo isolle lentotaidottomalle linnulle

”...soolo on niin esittäjänsä näköinen, ettei siihen voi olla uppoutumatta. Lintumainen Nevanlinna hakee kuin anteeksi pyydellen ulospääsyä liikuttavasta kömpelyydestään ja löytää kevyen liikkeen maanpinnalta.”
Anni Valtonen, Helsingin Sanomat


2000

Janne Saarakkala/Vera Nevanlinna/Pentti Luomakangas: Vera, Janne ja Pena kadulla

”Nevanlinnan oma ”Verasta” kertova tanssisoolo on herkullinen fyysinen purkaus. Se on liikkeiksi puettu kuvaus siitä kaaoksesta, joka jyllää tavallisen kadunkulkijan päässä. ”Tulis joku ja ampuis kaikki”, kuullaan hänen ajatuksensa ja samalla tanssija antautuu euforiseen liiketykitykseen, joka kulkee depressiivisyydestä avoimen ekstaattiseen ja seksuaalisuuteen saakka. Nevanlinna on tanssija, jonka liikkeessä on ihanaa hulluutta ja tarkoituksellista rujoutta. Aggressiivinen ruumiinulokkeiden herhentely on samalla koomista ja sijaiskokemuksen tarjoavan puhdistavaa.”
Jussi Tossavainen, Helsingin Sanomat

Gruppen Fyra: New Dance Show

”...Arkielämän pienistä asioista syntyvissä teoksissa on raikasta pilkettä...Nevanlinnan Vastahitsi on kuvaelma pienistä sudenpennuista, jotka häntähattuineen ja univormuineen pursuavat tarmoa ja sotilaallista kuria-aina valmiina-asennetta...Nevanlinnan soolossa Vihreä balleriinan ja soittorasian seesteinen lastenhuoneidylli yhdistyvät arkiseen tarinaan, jossa naapuri mätkii toista naamalle...New Dance Shown päättää Kimmo Leedin ryhmälle ohjaaman lyhytelokuvan Das Monolith ensi-ilta. Sen päätähtinä esiintyvät itse ”fyralaiset” 1920-luvun mykkäelokuvien hengessä toteutettu mustavalkofilmi toimii mainiosti lyhyiden tanssinumeroiden-tanssin lyhytelokuvien yhteydessä.”
Anni Valtonen, Helsingin Sanomat

”Gruppen Fyra, whose smartly-conceived, quirkly pieces tend to last the length of a pop song. The obvious British precursor would be Lea Anderson in the earliest days of The Cholmondeleys...The half-dozen or so pieces on view at Full Moon demonstrated a nice range, from the comically rhythmic to the strangely surreal. The best may have been a short silent film, a freshly-felt and funny harkening back to the days of grainy expressionism.”
Donald Hutera, Dance Theater Journal

”Nohing like a dose of absurdity to shake the melancholy-in Kaurismäki-land you find lots of both. I started my cure by learning some finnish. Gruppen Fyra means group of four, although in this case, it refers to four delightful women and a man, who serve a ligh buffet of short pieces, loosely tied together by number six, who shares the story of her brief, hopeless career culminatinf in her wearing a black leotard. In between the others danced: abrupt, angular, grotesquely stiff movements inspired by expressionist silent movies, topped off by a short black and white film, same genre.”
Katja Werner, Dance Europe


1999

Katarina McAlester: Kuunkutojat

”Loistavasti tanssinut naiskolmikko jäi silmiin ja mieleen myös upean ja rohkean ilmaisunsa ansiosta”
Pirjo Raiskio, Turun Sanomat

”Henkilökohtainen värittää myös Katarina McAlesterin tuoretta koreografiaa...Näyttämöllä on pikemminkin arjen kuin glamourin jumalattaria, mutta tanssijat Laura Frösen, Vera Nevanlinna ja Hanna Savolainen eivät suinkaan ole vailla viehätysvoimaa...Nevanlinnassa on kiehtova herkkyyden ja räväkkyyden ristiriita.”
Auli Räsänen, Helsingin Sanomat

Gruppen Fyra: The Best of Gruppen Fyra ”...Vera Nevanlinnan palkitussa koreografiassa Miehet lakoavat siniviivalle Erik Satien Gymnopedie saa kerrankin mielestäni absaitsemansa asun. Kaksi sinisiiin verkkareihin pukeutunutta hahmoa tekee hrtaasti urheilullisia liikkeitä ja asetelmia ilmeet haudanvakavina. ...Orpana on kyllä oivaltanut hyvin tanssijoiden ominaislaadut-erityisesti Vera Nevanlinnalle hän on luonut hauskan ääniefektejä hyödyntävän soolon. Nevanlinna on muutenkin verraton esiintyjä, joka osaa hyödyntää persoonallisuuttaan ja ”kulmikkuuttaan” liikkeessään.”
Jussi Tossavainen, Helsingin Sanomat


1998

Vera Nevanlinna: Turpoo, paisuu ja pau

”Teatterikoulun neloskurssilaisten Turpoo, paisuu ja pau valittiin yli 16-vuotiaiden sarjan ykköseksi. Koreografia oli Teak:n Nelosilta-koosteessa Arja Raatikaisen soolokoreografian taidokkaasti selvittäneen Vera Nevanlinnan. .. Vera ja kumppanit esittäytyivät kolmena tiukkailmeisenä uimalkkimuorina Motelli Skronklen Kahvin tahdissa... Vera Nevanlinnan koreografia toimi samassa rujonrohkean humoristisessa ja särmikkäässä tyylilajissa kuin Skronklen musiikki. Koreografia oli selkeä, materiaali keskitettyä ja sermien käyttö kekseliästä...Teoksen tanssijoilla Veralla, Sannamari Koskelalla ja Pia Tavelalla on hienoksi siivilöityä raastinraudan karheaa naisenergiaa!”
Eeva Kauppinen, Kaleva


1997

Nelosilta. Tanssitaiteen laitoksen neloskurssi Aleksanterin teatterissa.

”Mukana oli neljä tanssiteosta neljännen vuosikurssin tanssijoille. Illan kirkkain ja kuulain esitys oli nykytanssin tanssijantyön lehtorin Arja Raatikaisen soolokoreografia nais-files, tanssijana Vera Nevanlinna. nais-files täytti näyttämön rohkeasti ja liikkui suoraviibaisesti nurkasta nurkkaan. Tanssijan perusasento muistutti egyptiläisen taiteen figuureja, joiden vartalo on olkapäistä eteenpäin, pää ja jalat vievät sivusuuntaan. Koreografi pudotti tanssijan välillä kokonaan roolistaan kävelemään ja sitten taas tempaisi liikevirtaan. Nevanlinnassa säilyi esityksen salaisuus. Hän oli sisäistänyt teoksen jatkumon ja oli taidoiltaan melkoisen valmis näinkin puhdistettuun ja hetkittäin pysäytettyyn työhön.”
Eeva Kauppinen, Kaleva

vera vera vera

vera vera veravera vera

Klikkaile kuvia!

http://veranevanlinna.com | vera.nevanlinna@gmail.com